KERATOZİS PİLARİS
KERATOZİS PİLARİS

Keratozis pilaris halk arasındaki ismi ile ‘kaz (tavuk)derisi hastalığı’ yaygın görülen ve zararsız bir cilt rahatsızlığıdır.  Deride bulunan kıl folikülünde, cildi dış etkilerden koruyan keratinosit isimli ölü hücrelerin birikmesi ve bu kanalı tıkaması ile oluşur ve cilde zımpara hissini verir.  Genellikle üst kolların dış kısmında, kalçalarda ve çok nadiren yüzde, küçük kırmızı kabarıklıklar olarak görülür. Ara sıra kaşıntılı olabilmesine rağmen, daha çok kozmetik açıdan rahatsızlık verir. Kuru ciltlerde keratozis pilaris olasılığı daha yüksektir. Havada daha az nem olduğunda, kış aylarında genellikle şiddetlenir ve yaz aylarında şikayetler azalır. Atopik dermatit olan kişilerde daha sık görülür. Yapısal bir tablodur, fakat bazen alerjik bir cildin de göstergesi olabilir. Tedavi edilemez veya önlenemez. Ancak, cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmak için nemlendiriciler ve reçeteli kremler hafif oranda faydalı olabilir. Yazın güneş ile hafifler, kışın yine belirgin olur.
Cildi nemli tutarak etkileri azaltılabilir. Ayrıca; duş esnasında kısa süreli, ılık su ile yıkanma ve nemlendiricili duş ürünleri kullanma da şikayetlerde azalma sağlar. Ciltte biriken ölü hücreleri temizleyen, alfa hidroksi asit, laktik asit, salisilik asit veya üre içerikli kremler günde 2 kez etkilenen bölgeye uygulanmalıdır. Bu tür kremler kuru cildi nemlendirir ve tıkanmış kanalları açar. Ayrıca A vitamininden elde edilen kremler, hücre döngüsünü artırarak ve tıkanmış kıl kanallarının açılmasını sağlar.Bu kremlerin içerikleri ciltte kızarıklık, batma veya tahrişe neden olabilir, bu nedenle küçük çocuklarda dikkatli olunmalıdır.

Ne zaman doktora görünmek gerekir?
Keratosis pilaris tedavisi genellikle gerekli değildir. Ancak, çocuğunuzun veya kendi cildinizin görünümü hakkında endişeleriniz varsa bir dermatoloğa danışabilirsiniz.